Πώς να κάνετε μπάνιο και να πλύνετε το νεογέννητο

Ο οδηγός σας στο πλύσιμο του νεογέννητου

Το δέρμα του νεογέννητου είναι πολύ ευαίσθητο. Ενώ το εύθραυστο ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας πρέπει να προστατεύεται από τα βακτήρια, ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρειάζεται να κάνετε μπάνιο το μωρό σας κάθε μέρα τις πρώτες εβδομάδες. Στη συνέχεια, αν το μωρό σας απολαμβάνει το μπάνιο, μπορείτε να το κάνετε μέρος της καθημερινής του ρουτίνας του πριν τον ύπνο, κάτι που θα σας δώσει την καλύτερη ευκαιρία να δεθείτε.

newborn-bathing

σύντομη περίληψη

Μάθετε πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητό σας χρησιμοποιώντας την μέθοδο του τοπικού πλυσίματος. Δείτε πώς να φροντίζετε το ευαίσθητο δέρμα του μωρού σας, καθώς και να κάνετε ένα ελαφρύ μασάζ μετά το μπάνιο.

Ηλικία

0-6

Μήνες

χρόνος ανάγνωσης

4

 λεπτά

Φροντίδα του ευαίσθητου δέρματος του μωρού

Τα μωρά όταν γεννιούνται έχουν πάνω στο δέρμα τους μια μοναδική ενυδατική λιπαρή ουσία η οποία ονομάζεται βέρνιξ, που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα τους καθώς αυτό προσαρμόζεται στο νέο του περιβάλλον. Αυτή η προστατευτική ουσία θα πρέπει να παραμείνει στο δέρμα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα καθημερινό τοπικό πλύσιμο με καθαρό νερό είναι το μόνο που χρειάζονται για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους, αλλά αν θέλετε, μπορείτε να το κάνετε εναλλάξ με το μπάνιο του μωρού σας κάθε δύο ημέρες.

Πως να κάνετε τοπικό πλύσιμο στο μωρό σας

Τι θα χρειαστείτε:

  • Στρώμα αλλαγής ρούχων
  • Μπάλες ή δίσκοι βαμβακιού.
  • Μπολ με βρασμένο νερό που έχει κρυώσει. (Πάντα να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού, το ιδανικό είναι χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου).
  • Μια πετσέτα (οι πετσέτες με κουκούλα είναι πιο βολικές).
  • Μια καθαρή πάνα.
  • Ένα ρούχο για αλλαγή

Πλύσιμο:

  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του δωματίου είναι καλή και ζεστή πριν ξεντύσετε το μωρό σας. Φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου να είναι περίπου 24°C.
  • Ξαπλώστε το μωρό σας στο στρώμα αλλαγής ρούχων.
  • Ξεντύστε το, αλλά αφήστε την πάνα πάνω του.
  • Τυλίξτε το με την πετσέτα με κουκούλα για να μην κρυώσει
  • Βουτήξτε μία μπάλα βαμβακιού στο νερό και, με απαλές κινήσεις, σκουπίστε τα κλειστά μάτια του μωρού σας από τη μύτη προς τα έξω.
  • Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό βαμβάκι για το άλλο μάτι, ώστε να μην εξαπλωθεί τυχόν μόλυνση.
  • Καθαρίστε την περιοχή γύρω από τα αυτιά, αποφεύγοντας τον ακουστικό πόρο, με ένα καθαρό βαμβάκι.
  • Πλύνετε τώρα τα υπόλοιπα σημεία του προσώπου και τον λαιμό με μια μπάλα βαμβακιού ή μια μαλακή πετσέτα πλυσίματος. Ξεκινήστε από τη μέση και συνεχίστε προς τα έξω.
  • Αλλάξτε την πάνα, χρησιμοποιώντας τον οδηγό μας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το εσωτερικό των πτυχών του δέρματος (σκουπίστε τα κοριτσάκια από μπροστά προς τα πίσω) και στεγνώστε καλά το μωρό σας πριν φορέσετε μια καθαρή πάνα.
  • Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο να κατεβαίνετε προς τα κάτω από τα πόδια μέχρι τα πέλματα.
  • Ελέγξτε τα νύχια των χεριών και των ποδιών τους για να δείτε αν χρειάζονται κόψιμο. Αν ναι, χρησιμοποιήστε παιδικό κόφτη νυχιών και λίμα λείανσης από σμύριδα για να απαλύνετε τυχόν οδοντωτές άκρες.
  • Όταν τελειώσετε, φορέστε καθαρά ρούχα στο μωρό σας και αγκαλιάστε το για να το ηρεμήσετε και να εξισορροπήσετε τυχόν πτώση της θερμοκρασίας.

"Ιδανικά, έχετε μαζί σας τον σύντροφό σας ή ένα μέλος της οικογένειάς σας για να σας βοηθήσει - και για να τραβήξει μερικές φωτογραφίες!"

Περιποίηση ομφαλιού λώρου

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να κρατήσετε τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου μωρού σας στεγνό. Το κολόβωμα του ομφάλιου λώρου θα πέσει από μόνο του μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά μέχρι τότε κρατήστε το πάνω μέρος της πάνας διπλωμένο προς τα κάτω, μακριά από τον ομφάλιο λώρο, για να αποφύγετε το τρίψιμο.

Πώς να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο

Ορισμένα νεογέννητα μωρά λατρεύουν το μπάνιο, ενώ άλλα χρειάζονται λίγη πειθώ. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια ώρα που το μωρό σας είναι καλά ταϊσμένο και δεν είναι κουρασμένο. Στο μέλλον αυτό θα μπορούσε να γίνει μέρος της χαλαρωτικής ρουτίνας πριν από τον ύπνο του. Σε αυτό το στάδιο δεν χρειάζεστε ακόμα σαπούνι ή αφρόλουτρο, αλλά αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, μπορείτε να βάλετε λίγο μη αρωματισμένο σαπούνι ή αφρόλουτρο (μόνο για μωρά ηλικίας 6 εβδομάδων και άνω, αν είναι μικρότερα, χρησιμοποιήστε μόνο νερό).

  • Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι ζεστό - το ιδανικό να είναι 24°C.
  • Αφήστε το νερό να τρέξει στην μπανιέρα πριν ξεντύσετε το μωρό σας και ποτέ μην γεμίζετε την μπανιέρα με το μωρό σας μέσα. Γεμίστε το νερό μέχρι βάθους 8-10 εκατοστών.
  • Ελέγχετε πάντα τη θερμοκρασία του νερού πριν βάλετε το μωρό σας σε αυτό. Δεν πρέπει να είναι πιο ζεστό από 37-38°C. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο μπάνιου ή τον αγκώνα σας για να ελέγξετε τη θερμοκρασία. Αν χρησιμοποιήσετε τον αγκώνα σας, το νερό θα πρέπει να είναι ελαφρώς ζεστό - περίπου στη θερμοκρασία του σώματος..
  • Χρησιμοποιήστε το ένα σας χέρι για να κάνετε πλύσιμο, ενώ με το άλλο το κρατάτε σταθερά.
  • Το μπάνιο του μωρού δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.
  • Οι καρέκλες μπάνιου και τα πλαστικά χαλάκια είναι χρήσιμα για την αποφυγή γλιστρήματος και ολίσθησης, αλλά δεν έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται χωρίς επίβλεψη.
  • Σηκώστε το μωρό σας προσεκτικά από το μπάνιο και τυλίξτε το σε μια πετσέτα.
  • Στεγνώστε το μωρό σας, κάντε το να ζεσταθεί και ντύστε το.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας χωρίς επίβλεψη στο μπάνιο, ούτε για ένα λεπτό.

Μασάζ για μωρά

Ένα απαλό μασάζ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε με το μωρό σας, αυξάνοντας την αίσθηση ασφάλειας, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και απαλύνοντας τους μικρούς πόνους. ο άγγιγμά σας θα ενεργοποιήσει την παραγωγή των ορμονών, όπως η ωκυτοκίνη (η "ορμόνη της αγάπης"), η οποία θα βοηθήσει να ηρεμήσει το μωρό σας. Η επαφή με το δέρμα συμβάλλει επίσης στη μετάδοση των βακτηρίων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού. Χρησιμοποιήστε ένα φιλικό προς τα μωρά λάδι μασάζ (μόνο για μωρά 1 μήνα και άνω) για να τρίψετε απαλά την κοιλιά και τα άκρα του μωρού σας, διατηρώντας παράλληλα οπτική επαφή. Τα περισσότερα μωρά απολαμβάνουν αυτό το χαλαρωτικό μασάζ, γι' αυτό είναι καλύτερο να το κάνετε πριν τον ύπνο, αλλά αν δεν τους αρέσει ή αποκοιμηθούν, είναι καιρός να σταματήσετε.

Επόμενα βήματα

  • Το μωρό σας θα νιώσει πιο ασφαλές αν το κοιτάτε στα μάτια, του μιλάτε ή του τραγουδάτε κατά τη διάρκεια του πλυσίματος ή του μπάνιου.
  • Μετά τον τοκετό το σκύψιμο και το σήκωμα μπορεί να είναι επώδυνο για εσάς, οπότε ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας βοηθήσει με το μπάνιο. Είναι μια μεγάλη εμπειρία δεσμού και για τους δύο.
  • Η αυτοπεποίθηση έρχεται με την εξάσκηση, αλλά είναι καλό να ζητάτε βοήθεια τουλάχιστον για τα πρώτα μπάνια.
  • Ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο να βιντεοσκοπήσει ή να φωτογραφίσει το πρώτο μπάνιο του μωρού σας. Η έκπληκτη αντίδραση του νεογέννητου θα είναι ανεκτίμητη.

  1. NHS. How do I bath my baby? [Online]. 2017. Available at: http://www.nhs.uk/Video/Pages/how-do-i-bath-my-baby.aspx[Accessed March 2017]
  2. NHS. Washing and bathing your baby [Online]. 2015. Available at: http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/Pages/washing-your-baby.aspx [Accessed March 2017]
  3. Public Health England. Reducing unintentional injuries among children and young people. Crown copyright, June, 2014.
  4. NCT. Baby massage tips and benefits [Online]. 2016. Available at: https://www.nct.org.uk/parenting/babymassage [Accessed March 2017]

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στα social media μας.

Facebook

Email

Τηλέφωνο

x