Tροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Τι πρέπει να περιορίσετε και τι να αποφύγετε εντελώς

Ο τρόπος διατροφής και οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες σύλληψης και την ανάπτυξη του μωρού σας όταν μείνετε έγκυος. Στην πραγματικότητα, η διατροφή σε αυτό το κρίσιμο στάδιο μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη του μωρού σας και στη μακροπρόθεσμη υγεία του.

Για τους λόγους αυτούς, εσείς και ο σύντροφός σας θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας κατά τη σύλληψη και να βρείτε εναλλακτικές λύσεις για τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται όταν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Η δίαιτα της γονιμότητας - τι περιλαμβάνεται ή όχι στο μενού;

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι οι ίδιες όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, καλό είναι να ψάξετε για εναλλακτικές λύσεις από τώρα.

 

Η προσπάθεια σύλληψης μπορεί να είναι αγχωτική. Αλλά η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Η κύρια διαφορά μεταξύ της διατροφής για σύλληψη και της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη είναι ότι σε αυτό το στάδιο έχει σημασία και η διατροφή του συντρόφου σας. Έτσι, μπορεί και οι δύο να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες.

Τρόφιμα και ποτά που πρέπει να αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε, συνιστάται μια υγιεινή, ασφαλής για την εγκυμοσύνη διατροφή. Το αλκοόλ, τα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν λιστέρια και άλλα που περιέχουν μολυσματικές ουσίες όπως ο υδράργυρος είναι καλύτερο να αποφεύγονται από τώρα και στο εξής. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να έχουν επίδραση στη γονιμότητά σας και στην ανάπτυξη του μωρού σας.

In a study of couples planning their first pregnancy, a link was found between a woman’s alcohol intake and decreased fertility. This even applied to those who had five or less drinks a week2.

Αλκοόλ

Σε μια μελέτη ζευγαριών που σχεδίαζαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη, διαπιστώθηκε σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ από μια γυναίκα και της μειωμένης γονιμότητας. Αυτό ίσχυε ακόμη και για εκείνες που έπιναν πέντε ή λιγότερα ποτά την εβδομάδα.

 

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σύλληψη θα πρέπει να ενημερώνονται για τα πιθανά πλεονεκτήματα της πλήρους αποφυγής του αλκοόλ.

Για τον λόγο αυτό, η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (Food Standards Agency) συμβουλεύει να αποφεύγεται εντελώς το αλκοόλ κατά την προσπάθεια σύλληψης. Ωστόσο, αν επιλέξετε να πίνετε, θα πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ σε μια ή δύο μονάδες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Τρόφιμα που ενδέχεται να περιέχουν λιστέρια

Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν το βακτήριο λιστέρια, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση. Αυτό έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής, γι' αυτό σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Μαλακά, ώριμα τυριά όπως το μπρι, το καμαμπέρ και ορισμένα κατσικίσια τυριά
  • Τυριά με μπλε «φλέβες», όπως το Δανέζικο Μπλε και το Στίλτον
  • Όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Όλα τα είδη πατέ, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών

Οι έγκυες γυναίκες έχουν περίπου 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν λιστερίωση σε σχέση με άλλους υγιείς ενήλικες.

Τρόφιμα που ενδέχεται να περιέχουν μολυσματικές ουσίες

Ορισμένα είδη ψαριών περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία μπορούν να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του αγέννητου μωρού σας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει:

  • Να αποφεύγετε τους καρχαρίες, τους μαρλίνους και τους ξιφίες.
  • Να περιορίσετε τον τόνο σε όχι περισσότερες από τέσσερις κονσέρβες μεσαίου μεγέθους ή δύο φιλέτα φρέσκου τόνου την εβδομάδα
  • Να περιορίσετε τα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, σολομός, πέστροφα και φρέσκος τόνος [όχι κονσέρβες]), τσιπούρα, λαβράκι, καλκάνι, ιππόγλωσσα, σκυλόψαρο και κρέας καβουριού σε δύο μερίδες την εβδομάδα.

Η κατανάλωση πολλών από αυτά τα ψάρια μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση χημικών ουσιών στο σώμα σας με την πάροδο του χρόνου, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς.5

Πηγές βιταμίνης Α

Συνιστάται να αποφεύγετε τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη Α (ή ρετινόλη, τη ζωική μορφή της βιταμίνης Α) και τις τροφές όπως το συκώτι, το πατέ συκωτιού, το λουκάνικο με συκώτι και το χάγκις.6.

Καφεΐνη - ποια δόση είναι ασφαλής;

Ένας καφές ή ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να σας προσφέρει μια αναζωογόνηση, αλλά η κατανάλωση καφεΐνης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αποβολής και γέννησης μωρού με χαμηλό βάρος. Παρόλο που ο κίνδυνος είναι μικρός, σας συμβουλεύουμε να περιορίσετε την κατανάλωση καφεΐνης στα 200mg την ημέρα5.

Το ντεκαφεϊνέ τσάι και ο καφές εξακολουθούν να περιέχουν καφεΐνη, απλώς σε μειωμένες ποσότητες.

Οδηγός περιεκτικότητας σε καφεΐνη: (περίπου mg ανά μερίδα)

  • Μια κούπα στιγμιαίου καφέ = 100mg
  • Μια κούπα καφέ φίλτρου = 140mg
  • Μια κούπα τσάι = 75mg
  • Ένα κουτάκι κόλα ή μισό κουτάκι ενεργειακό ποτό = 40mg
  • Μία μπάρα μαύρης σοκολάτας 50 γρ. = 50mg
  • Μία μπάρα σοκολάτας γάλακτος 50 γρ. = 25mg

Η επιλογή τσαγιού και καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να μειώσει την πρόσληψη καφεΐνης. Αλλά να γνωρίζετε ότι εξακολουθούν να περιέχουν μικρές ποσότητες καφεΐνης.

Συμβουλές για μελλοντικούς μπαμπάδες

Οι μελλοντικοί μπαμπάδες συνιστάται να τρώνε μια ποικίλη διατροφή και να διατηρούν ένα υγιές βάρος όταν προσπαθούν να συλλάβουν.

Η υγιεινή διατροφή και το βάρος είναι απαραίτητα για τη διατήρηση του σπέρματος σε καλή κατάσταση.

Επιπλέον, τους συνιστάται να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ σε λιγότερες από δεκατέσσερις μονάδες την εβδομάδα κατανεμημένες ισομερώς σε τρεις ή περισσότερες ημέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η υπερβολική κατανάλωση -περισσότερες από τρεις-τέσσερις μονάδες την ημέρα (ή 1,5-2 ποτήρια μπύρας ή lager)- μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος.8.

Επόμενα βήματα

Τρόποι για να αυξήσετε τις πιθανότητες σύλληψης:
 
  • Διατηρήστε ποικίλη διατροφή και υγιές βάρος
  • Περιορίστε ή αποκλείστε το αλκοόλ από τη διατροφή σας (και οι δύο σύντροφοι)
  • Μειώστε την καφεΐνη

 Σχετικά άρθρα

1. Preconception and Pregnancy [Online]. Available at: www.bathnes.gov.uk/sites/default/files/banes_maternal_and_child_nutrition_guidelines_digital_june_2013_section_2.pdf [Accessed May 2014]

2. Jensen et al. Does moderate alcohol consumption affect fertility? Follow up study among couples planning first pregnancy. BMJ 1998;317:505-510.

3. NHS UK. Healthy eating [Online]. Available at: www.nhs.uk/Livewell/healthy-eating/Pages/Healthyeating.aspx[Accessed May 2014]

4. Food safety.gov. Listeria [Online]. Available at: www.foodsafety.gov/poisoning/causes/bacteriaviruses/listeria[Accessed May 2014]

5. Patient UK. [Online]. Available at: http://patient.info/ [Accessed May 2014]

6. NHS UK. Foods to avoid in pregnancy [Online]. Available at: www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/foods-to-avoid-pregnant.aspx [Accessed May 2014]

7. NHS UK. How can I improve my chances of becoming a dad? [Online]. Available at: www.nhs.uk/chq/Pages/1909.aspx [Accessed May 2014]

8. Langley-Evans SC (2006) Developmental programming of Health and Disease. Proc Nut Soc 65; 97-105.reference text

Last reviewed: 4th July 2016

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στα social media μας.

Facebook

Email

Τηλέφωνο

x