Αλλεργία του μωρού στο γάλα

Όταν πρόκειται να εντοπίσετε την αλλεργία του μωρού σας στο αγελαδινό γάλα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία σημαδιών και συμπτωμάτων που πρέπει να προσέξετε. Μπορεί να αισθάνεστε λίγο μπερδεμένοι, καθώς τα συμπτώματα μιας αλλεργίας στο γάλα είναι συχνά παρόμοια με εκείνα άλλων κοινών καταστάσεων που μπορεί να αντιμετωπίζει το μωρό σας - όπως κολικοί, παλινδρόμηση και δυσκοιλιότητα.

Παρακάτω θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν αν πιστεύετε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος και τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση.

vomiting-pod.

Αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος στα μωρά

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα στα μωρά είναι επίσης γνωστή ως αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Συνήθως αναπτύσσεται όταν το αγελαδινό γάλα εισάγεται για πρώτη φορά στη διατροφή του μωρού ή του βρέφους σας, είτε όταν το μωρό σας τρέφεται με βρεφικό γάλα, είτε όταν το μωρό σας αρχίζει να τρώει άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν αρχίζει τον απογαλακτισμό.

Σπάνια, τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν θηλάζετε, το αγελαδινό γάλα που τρώτε μπορεί να περάσει μέσω του μητρικού γάλακτος στο μωρό σας.

Συνήθως τα παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι αλλεργικά και στο κατσικίσιο και στο πρόβειο γάλα, επειδή περιέχουν παρόμοιες πρωτεΐνες.

Εάν πιστεύετε ότι το μωρό σας μπορεί να είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας για να διαπιστώσετε αν αυτό ισχύει ή όχι. Εάν διαγνωστεί ότι το μωρό σας πάσχει από αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, μπορεί να απευθυνθείτε σε διαιτολόγο για να συζητήσετε τον τρόπο διαχείρισης της κατάστασης καθώς το μωρό σας μεγαλώνει.

Τύποι αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στα μωρά

Υπάρχουν δύο τύποι αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στα μωρά:

  • Άμεση αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Αυτός ο τύπος αλλεργίας στο γάλα χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που εμφανίζονται αμέσως, συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά, αφού το μωρό σας καταναλώσει αγελαδινό γάλα.
  • Καθυστερημένη αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Εδώ, τα συμπτώματα συνήθως καθυστερούν αρκετές ώρες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ημέρες από τη στιγμή που το μωρό σας καταναλώνει αγελαδινό γάλα.

Συμπτώματα αλλεργίας στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος στα μωρά

Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα στα μωρά είναι πιθανό να παρουσιάσει διάφορα συμπτώματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Κόκκινο, κνησμώδες εξάνθημα  (οι αλλεργίες και τα εξανθήματα στο γάλα αγελάδας στα μωρά είναι πολύ συνηθισμένα). 
  • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και γύρω από τα μάτια.
  • Πόνος στην κοιλιά.
  • Εμετός.
  • Κολικοί.
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
  • Συμπτώματα που μοιάζουν με αλλεργική ρινίτιδα (όπως καταρροή, βουλωμένη μύτη).
  • Έκζεμα.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον επισκέπτη υγείας ή τον γιατρό σας εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας έχει συμπτώματα σε δύο διαφορετικές περιοχές του σώματος - για παράδειγμα, στο στομάχι (εμετός) και στο δέρμα (κνίδωση), ή εάν παρουσιάζει περισσότερα από ένα από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Πολύ σπάνια, η αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία, η οποία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Πρέπει να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει αναφυλαξία ή εμφανίζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πρησμένα χείλη, λαιμός, γλώσσα ή/και στόμα.
  • Δυσκολεύεται ή δεν μπορεί να αναπνεύσει - γρήγορη αναπνοή, πνιγμός, δύσπνοια ή συριγμός..
  • Το δέρμα ή τα χείλη γίνονται μπλε.
  • Το μωρό γίνεται ληθαργικό ή αδρανές ή δεν αντιδρά όπως συνήθως.

Διάγνωση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα στα μωρά

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα και μοναδικό διαγνωστικό τεστ για την ανίχνευση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα σε ενήλικες, μωρά ή μικρά παιδιά. Συνήθως, η διάγνωση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό εξετάσεων και μια σειρά από δίαιτες αποκλεισμού και επανεισαγωγής τροφίμων για να διαπιστωθεί η φύση του προβλήματος.

Αυτές οι εξετάσεις γίνονται συνήθως αφού ο γιατρός παραπέμψει το μωρό σας σε κάποιον ειδικό, όπως διατροφολόγο. Να θυμάστε, είναι σημαντικό να επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας πάσχει από αλλεργία, ώστε να γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Ο Ελεγκτής συμπτωμάτων του μωρού σας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εάν το μωρό σας είναι μικρότερο από ενός έτους. Παρόλο που δεν υποκαθιστά την ιατρική συμβουλή, περιέχει χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, καθώς και μια περίληψη των συμπτωμάτων που μπορείτε να δείξετε στον φαρμακοποιό, τον επαγγελματία υγείας ή τον γιατρό σας. 

Αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα;

Τα μωρά μπορεί να είναι είτε αλλεργικά είτε δυσανεκτικά στο γάλα. Επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα είναι παρόμοια, η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη. Επιπλέον, οι ονομασίες αυτών των καταστάσεων χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, και όχι πάντα σωστά - μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση!

Η αλλεργία στο γάλα συνεπάγεται ανοσολογική αντίδραση σε μία ή περισσότερες από τις πρωτεΐνες που υπάρχουν στο γάλα, με συμπτώματα που επηρεάζουν το έντερο, το κυκλοφορικό σύστημα, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα.

Η δυσανεξία στο γάλα στα μωρά προκαλείται από την αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν ορισμένες ουσίες που περιέχει, όπως η λακτόζη. Η δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζεται όταν δεν παράγετε καθόλου ή αρκετή ποσότητα του ενζύμου λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη. Η άπεπτη λακτόζη προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα όπως διάρροια, φούσκωμα και αέρια.

Δείτε το βίντεό μας για να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ της αλλεργίας και δυσανεξίας στο γάλα στα μωρά και πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα.

Το να είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τη διαφορά μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε ταχύτερη διάγνωση και να αναπτύξετε ένα αποτελεσματικό διατροφικό πρόγραμμα. Εάν θηλάζετε, εξετάστε τη δική σας διατροφή και κάντε τις απαραίτητες αλλαγές που μπορεί να σας συστήσει ο διατροφολόγος σας ή άλλος επαγγελματίας υγείας. Εάν το μωρό σας τρέφεται με βρεφικό γάλα, υπάρχουν διαθέσιμα ειδικά γάλατα που βοηθούν στη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η αλλεργία στο γάλα στα μωρά;

Περίπου το 7% των βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους θεωρείται ότι πάσχει από αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και είναι μία από τις πιο συχνές τροφικές αλλεργίες που παρατηρούνται στα παιδιά. Μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, τα περισσότερα παιδιά θα έχουν ξεπεράσει την αλλεργία τους στο αγελαδινό γάλα.

Συνεργασία με το γιατρό σας για τη διάγνωση

Αν δώσετε στο γιατρό όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τα συμπτώματα του μωρού σας, αυτό θα τον βοηθήσει να κάνει τη σωστή διάγνωση. Όσο περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μπορείτε να δώσετε, τόσο το καλύτερο.

Είναι καλή ιδέα να κρατάτε ημερολόγιο με τα συμπτώματα του μωρού σας, συμπεριλαμβανομένου του πότε εμφανίζονται και πόσο διαρκούν, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό σας να εντοπίσει ή να αποκλείσει την αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Για παράδειγμα, αν το μωρό σας βγάζει εξάνθημα μετά το τάισμα, βγάλτε μια φωτογραφία και σημειώστε πόση ώρα χρειάστηκε για να εμφανιστεί το εξάνθημα και πόσο διαρκεί. Επιπλέον, σημειώστε τυχόν εμετό, διάρροια, κράμπες στο στομάχι ή δυσκολία στην αναπνοή και πώς σχετίζονται με το με το φαγητό, το ποτό ή άλλες δραστηριότητες.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην παρουσία συμπτωμάτων σε δύο διαφορετικά μέρη του σώματος, όπως εμετός και ερεθισμός του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας και να τον ειδοποιήσετε αν υπάρχουν αλλεργικά άτομα στην οικογένειά σας.

Αντιμετώπιση της αλλεργίας του μωρού σας στο αγελαδινό γάλα

Εάν το μωρό σας έχει διαγνωστεί με αλλεργία στην πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος, είναι φυσικό να σκέφτεστε πώς αυτό θα το επηρεάσει στο μέλλον, ιδίως όσον αφορά τη διατροφή του παιδιού σας. Ωστόσο, μόλις μάθετε την αιτία των συμπτωμάτων του μωρού σας, μπορείτε να λάβετε θετικά μέτρα για να το διατηρήσετε υγιές.

Ο γιατρός σας θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας και μπορεί να σας παραπέμψει σε διατροφολόγο για να εξετάσει ποιες τροφές τρώει το μωρό σας και να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές στη διατροφή του.

Σίτιση και αλλεργίες στο γάλα

Η αντιμετώπιση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα σε μωρά και παιδιά περιλαμβάνει την αφαίρεση όλου του αγελαδινού γάλακτος από τη διατροφή τους.

Κατά την εισαγωγή στερεών τροφών σε ένα μωρό με αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, θα πρέπει να συνηθίσετε να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων και τα συστατικά που αναγράφονται σε αυτές, καθώς το γάλα μπορεί να βρίσκεται σε απίθανα μέρη, εκεί που δεν το περιμένετε.

Αν και αυτό μπορεί να σας φανεί υπερβολικό στην αρχή, να θυμάστε ότι οι νόμοι για την επισήμανση των τροφίμων υπάρχουν για να σας βοηθήσουν και ότι τα κοινά αλλεργιογόνα, όπως το γάλα, πρέπει να αναγράφονται στα προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και θηλασμός

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη μορφή διατροφής για το μωρό σας, ακόμη και αν έχει διαγνωστεί αλλεργία στο γάλα αγελάδας.

Ενώ η πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα από τη διατροφή σας, τα περισσότερα μωρά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορούν να το ανεχθούν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα μωρά αντιδρούν στο αγελαδινό γάλα που περιέχεται στο γάλα της μητέρας τους. Αν συμβεί αυτό, ο επαγγελματίας υγείας ή ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να δείτε αν αυτό κάνει διαφορά στα συμπτώματα του μωρού σας.

Ισορροπημένη διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού ενός μωρού με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα

Θα πρέπει να αποκλείετε τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή σας μόνο κατόπιν συμβουλής γιατρού ή άλλου επαγγελματία υγείας, για παράδειγμα διαιτολόγου ή ειδικού σε θέματα αλλεργιών. Αυτό χρειάζεται για να διασφαλίσετε ότι δεν χάνετε άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, οι ανάγκες σας σε ασβέστιο αυξάνονται σε 1.250 mg ημερησίως.

Όταν θηλάζετε χρειάζεστε 1.250mg ασβεστίου κάθε μέρα. Αυτό είναι 550mg περισσότερο από ό,τι συνήθως χρειάζεστε. Συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση γάλακτος με χαμηλά λιπαρά και την τακτική κατανάλωση τροφίμων όπως το τυρί, το γιαούρτι και άλλα υγιεινά γαλακτοκομικά προϊόντα. Για να καλύψετε αυτή την αυξημένη ανάγκη, θα πρέπει να συμπεριλάβετε γαλακτοκομικά τρόφιμα στη διατροφή σας έως και πέντε φορές την ημέρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του ασβεστίου τους από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επομένως, εάν σας συνιστάται να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, είναι σημαντικό να αυξήσετε την πρόσληψη ασβεστίου με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, με την κατανάλωση πολλών άλλων πηγών ασβεστίου από γαλακτοκομικά και μη γαλακτοκομικά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • Σαρδέλες σε κονσέρβα, με τα κόκαλα.
  • Χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με ασβέστιο.
  • Ροφήματα βρώμης, ρυζιού ή ξηρών καρπών χωρίς γάλα. Τα μωρά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί επίσης να αντιδράσουν στο γάλα σόγιας, οπότε αυτό είναι καλύτερο να αποφεύγεται.
  • Πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο.
  • Ψωμί εμπλουτισμένο με ασβέστιο.

Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει το ασβέστιο από τις τροφές που τρώτε. Ως εκ τούτου, συνιστάται σε όλους τους ενήλικες και τα παιδιά που είναι άνω του ενός έτους να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D 10 mg κάθε μέρα.

Μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας σχετικά με την πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τις απαραίτητες ποσότητες.

Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και μωρά που τρέφονται με βρεφικό γάλα

Εάν το μωρό σας τρέφεται με βρεφικό γάλα και έχει διαγνωστεί αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σας θα σας συνταγογραφήσει ένα ειδικό υποαλλεργικό βρεφικό γάλα. Ο τύπος του ειδικού γάλακτος που χρειάζεται το μωρό σας θα εξαρτηθεί από την ηλικία του, την ανάπτυξή του, τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τις διατροφικές του απαιτήσεις.

Στο μωρό σας μπορεί να χορηγηθεί ένα ειδικό βρεφικό γάλα που έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη υδρόλυση. Με τον τρόπο αυτό οι πρωτεΐνες του γάλακτος διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια, οπότε το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας είναι λιγότερο πιθανό να τις αναγνωρίσει ως αλλεργιογόνο.

Να είστε σίγουροι ότι η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του γάλακτος και εξακολουθεί να περιέχει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των μετάλλων που χρειάζεται το μωρό σας.

Είναι φυσιολογικό να αλλάξουν τα πρότυπα και οι συνήθειες διατροφής του μωρού σας όταν αλλάζετε στο εκτενώς υδρολυμένο γάλα, και μπορεί να χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να συνηθίσει το μωρό σας στο νέο του γάλα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι τα κόπρανά μπορεί να αλλάξουν, να γίνουν πιο υγρά και να έχουν πράσινο χρώμα. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα, ή όταν ένα ευρέως υδρολυμένο γάλα δεν βελτιώνει τα συμπτώματα του μωρού σας, μπορεί να του συνταγογραφηθεί ένα γάλα με αμινοξέα.

Περισσότερα γάλατα δεν είναι κατάλληλα για μωρά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Τα προϊόντα με βάση τη σόγια, συμπεριλαμβανομένων των βρεφικών γαλάτων σόγιας, δεν συνιστώνται για μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών.  Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν φυτικές ουσίες με ιδιότητες που μοιάζουν με οιστρογόνα, γνωστές ως φυτοοιστρογόνα. Σύμφωνα με τις έρευνες, το 30-50% των μωρών που αντιδρούν σε βρεφικά γάλατα που περιέχουν αγελαδινό γάλα ενδέχεται να αντιδράσουν και σε βρεφικά γάλατα με βάση τη σόγια.

Ένας άλλος τύπος βρεφικού γάλακτος ακατάλληλος για μωρά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι το μερικώς υδρολυμένο γάλα. Οι πρωτεΐνες σε αυτόν τον τύπο γάλακτος διασπώνται μόνο εν μέρει και μπορούν ακόμα να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διάγνωση ή τις παρενέργειες των υποκατάστατων του αγελαδινού γάλακτος, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή τον επαγγελματία υγείας και να μην παίρνετε από μόνοι σας υποκατάστατα αγελαδινού γάλακτος.

Γιατί είναι καλύτερο να απευθυνθείτε στον γιατρό

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί, λαμβάνοντας υπόψη την πληθώρα των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτιών. Στην πραγματικότητα, παρόλο που η πραγματική συχνότητα εμφάνισης της αλλεργίας στο γάλα αγελάδας είναι μόνο 7% (2), εκτιμάται ότι έως και το 15% των παιδιών μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα που υποδηλώνουν πιθανή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Επομένως, είναι σημαντικό να μην αυτοθεραπεύεστε και να μην κάνετε σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή του μωρού σας χωρίς συμβουλή του γιατρού ή του διατροφολόγου σας.

Επόμενα βήματα

Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα, θα πρέπει:

  • Να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα συμπτώματα του μωρού σας.
  • Να ρωτήσετε τον επισκέπτη υγείας ή τον γιατρό σας σχετικά με την απαλλαγή από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (αν θηλάζετε).

  1. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). When should I suspect cows’ milk allergy? [online] 2023. Available at https://cks.nice.org.uk/topics/cows-milk-allergy-in-children/diagnosis/ [Accessed September 2023] 
  2. NHS. What should I do if I think my baby is allergic or intolerant to cows’ milk? [online] 2022. Available at https://www.nhs.uk/common-health-questions/childrens-health/what-should-i-do-if-i-think-my-baby-is-allergic-or-intolerant-to-cows-milk/. [Accessed September 2023]
  3. NHS. Anaphylaxis [online] 2023. Available at https://www.nhs.uk/conditions/anaphylaxis/. [Accessed September 2023]
  4. NHS Cambridge University Hospitals. Milk allergy [online] 2023. Available at https://www.cuh.nhs.uk/patient-information/milk-allergy/. [Accessed September 2023]
  5. NHS Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust. Milk free diet for children with a milk allergy [online] 2023. Available at https://www.royalberkshire.nhs.uk/media/ggdbwbez/milk-free-diet-for-children-with-milk-allergy_jun21.pdf. [Accessed September 2023]
  6. ​​NHS Norfolk and Norwich University Hospitals [online] 2022. Available at Cows-Milk-Free-Diet-for-Breast-Feeding-Mums-7 (2) PDF. [Accessed September 2023]
  7. British Dietetic Association (BDA). Calcium: Food fact Sheet [Online] 2021. Available at: https://www.bda.uk.com/resource/calcium.html [Accessed September 2023]
  8. NHS Milton Keynes University Hospitals. Cow's Milk and Soya Free Diet for Children [online]. Available at https://www.mkuh.nhs.uk/patient-information-leaflet/cows-milk-and-soya-free-diet-for-children/ [Accessed September 2023]
  9. British Dietetic Association (BDA). Vitamin D: Food fact Sheet [Online] 2019. Available at: https://www.bda.uk.com/resource/vitamin-d.html [Accessed September 2023]
  10. NHS. Types of formula milk [online] 2023. Available at https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/bottle-feeding/types-of-formula/#:~:text=Partially%20hydrolysed%20formula%20(comfort%20formula,who%20have%20cows'%20milk%20allergy. [Accessed September 2023]

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στα social media μας.

Facebook

Email

Τηλέφωνο

x