Παλινδρόμηση στα μωρά

Η βρεφική παλινδρόμηση προκαλεί πολλές ερωτήσεις. Μπορεί να αναρωτιέστε: έχει το μωρό μου παλινδρόμηση; Τι είναι η παλινδρόμηση στα μωρά και τι την προκαλεί; Και ποια είναι τα συμπτώματα της βρεφικής παλινδρόμησης που πρέπει να προσέξετε;

Εδώ θα βρείτε ορισμένες πληροφορίες και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να αντιμετωπίσετε τη βρεφική παλινδρόμηση και να την κάνετε λίγο λιγότερο αγχωτική.

mom-and-baby-closeup

Τι είναι η βρεφική παλινδρόμηση;

Με απλά λόγια, η παλινδρόμηση είναι όταν τα μωρά βγάζουν γουλίτσες από γάλα κατά τη διάρκεια ή μετά το τάισμα. Είναι επίσης γνωστή ως αναγωγή, αλλά είναι διαφορετική από τον εμετό. Εδώ δεν υφίσταται σοβαρή καταπόνηση και το μωρό σας δεν θα πάθει τίποτα.

Τι προκαλεί παλινδρόμηση στα μωρά;

Όλα εξαρτώνται από τη φυσιολογία. Ο σφιγκτήρας μυς που περιβάλλει τον οισοφάγο του μωρού σας (τροφικός σωλήνας) δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένος κατά τη γέννηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το γάλα και η τροφή που τρώει το μωρό σας να μπορεί να ανεβαίνει και πάλι προς τα πάνω. Γι' αυτό δεν είναι ασυνήθιστο να παρατηρείται παλινδρόμηση στα μωρά.

Πότε αρχίζει η παλινδρόμηση στα μωρά;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της βρεφικής παλινδρόμησης θα εμφανιστούν σε ηλικία 2-3 μηνών και συνήθως θα έχουν σταματήσει όταν το μωρό σας φτάσει στους 12 μήνες.

Συμπτώματα βρεφικής παλινδρόμησης


Τα συμπτώματα της βρεφικής παλινδρόμησης μπορεί να περιλαμβάνουν

  • Αποβολή του γάλακτος κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά το θηλασμό.
  • Βήχας ή λόξυγγας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Αναστάτωση κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Κατάποση ή ρέψιμο μετά την παλινδρόμηση ή το θηλασμό.
  • Κλαίει για πολύ ώρα.
  • Αρνείται να φάει και/ή πνίγεται ή στραβοκαταπίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
  • Ανεπαρκής αύξηση του βάρους.
  • Συχνές μολύνσεις των αυτιών.

Εάν το μωρό σας αρχίσει να εμφανίζει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της βρεφικής παλινδρόμησης, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να είστε σίγουροι.

Τι είναι η σιωπηλή παλινδρόμηση στα μωρά;

Εάν το μωρό σας παρουσιάζει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης, χωρίς να φτύνει γάλα, τότε μπορεί να έχει σιωπηλή παλινδρόμηση- αντί το γάλα να ανεβαίνει στον οισοφάγο (τροφικός σωλήνας) και να φτύνεται, καταπίνεται από το μωρό σας.

Η σιωπηλή παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, είναι δύσκολο να εντοπιστεί και είναι πολύ ενοχλητική. Αυτό συμβαίνει επειδή, παρόλο που δεν μπορείτε να δείτε φυσικά τι ακριβώς ανεβαίνει προς τα πάνω, τα συμπτώματα παλινδρόμησης του μωρού σας είναι πολύ έντονα.

Συμπτώματα σιωπηλής παλινδρόμησης

Τα συμπτώματα της σιωπηλής παλινδρόμησης είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στην κανονική παλινδρόμηση. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι με τη σιωπηλή παλινδρόμηση, το μωρό σας δεν ανεβάζει το γάλα του μετά το τάισμα.

Πώς να βοηθήσετε το μωρό με παλινδρόμηση;

Εάν το μωρό σας έχει διαγνωστεί με παλινδρόμηση, υπάρχουν μερικές πρακτικές συμβουλές που μπορείτε να κάνετε για να νιώθει πιο άνετα. Ακολουθούν μερικές λύσεις και πρακτικές συμβουλές για το πώς να απαλύνετε την παλινδρόμηση του μωρού σας:

  • Αποφύγετε τον υπερβολικό θηλασμό - δοκιμάστε να δίνετε στο μωρό σας μικρότερες ποσότητες πιο συχνά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να γεμίσει υπερβολικά η κοιλιά του.
  • Αφήστε το μωρό σας να κάνει αναγωγές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τάισμα.
  • Κρατήστε το μωρό σας όρθιο κατά τη διάρκεια και μετά το τάισμα για 30 λεπτά - αφήστε τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της!
  • Ντύστε το μωρό σας με φαρδιά ρούχα και αποφύγετε οτιδήποτε σφίγγει την κοιλιά του μωρού.
  • Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κοιμάται ανάσκελα και όχι στο πλάι ή στο στομάχι.

Εάν το μωρό σας τρέφεται με μπιμπερό, ελέγξτε ότι η τρύπα στη θηλή δεν είναι πολύ μεγάλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τα μωρά να καταπίνουν την τροφή τους πολύ γρήγορα. Εάν το μωρό σας λαμβάνει βρεφικό γάλα, μπορείτε επίσης να ζητήσετε συμβουλές από τον επαγγελματία υγείας σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει ειδικά γάλατα που είναι κατάλληλα για τη αντιμετώπιση της παλινδρόμησης.

Εάν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας είναι πιο ανήσυχο τη νύχτα, ίσως να δοκιμάσετε να κρατάτε το μωρό σας όρθιο για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα μετά το τάισμα.

Βρεφικό μασάζ κατά της παλινδρόμησης

Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το βρεφικό μασάζ ανακουφίζει τα συμπτώματα της παιδικής παλινδρόμησης, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ηρεμήσετε εσείς και το μωρό σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό αν αντιμετωπίζετε την παλινδρόμηση του μωρού σας σε καθημερινή βάση. Εάν το βρεφικό μασάζ είναι κάτι που θα θέλατε να δοκιμάσετε, αξίζει πάντα να μιλήσετε για τις τεχνικές αυτές με τον γιατρό σας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την παλινδρόμηση στα μωρά

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν ακολουθήσετε ορισμένα από τα πρακτικά βήματα που περιγράφονται παραπάνω, η παλινδρόμηση και η σιωπηλή παλινδρόμηση θα υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου και δεν θα χρειαστεί θεραπεία. Ωστόσο, εάν το μωρό σας δεν παίρνει βάρος, ο γιατρός σας μπορεί να θεωρήσει ότι το μωρό σας χρειάζεται κάποια βοήθεια για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να σας προσφέρει φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει εάν το μωρό σας πάσχει από γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσο (ΓΟΠΝ)

Παλινδρόμηση οξέος στα μωρά

Η παλινδρόμηση οξέος είναι επίσης γνωστή ως γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ). Πρόκειται για μια πιο σοβαρή κατάσταση και αν νομίζετε ότι το μωρό σας μπορεί να παρουσιάζει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι πάντα σκόπιμο να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς το μωρό σας μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή για να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Όταν ένα μωρό έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το γάλα (ή η τροφή αν το μωρό σας απογαλακτίζεται), αναμιγνύεται με το οξύ του στομάχου του και ταξιδεύει πίσω στον τροφικό σωλήνα (οισοφάγο). Αυτό προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή, η οποία είναι επώδυνη για το μωρό σας.

Σημάδια και συμπτώματα της παλινδρόμησης οξέος (ΓΟΠΝ) στα μωρά

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα μωρά μπορεί να είναι αγχωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ποιότητα της καθημερινής ζωής με το μωρό σας..

Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να βοηθήσετε το μωρό σας και να προσδιορίσετε τα επόμενα βήματά σας

Ακολουθούν ορισμένα κοινά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης του μωρού:

  • Είναι ανήσυχο μετά το τάισμα
  • Δυσκολία στο τάισμα του μωρού σας (όπως η άρνηση του θηλασμού ή το κλάμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού).
  • Το μωρό σας κάνει συχνά εμετό.
  • Το μωρό σας παρουσιάζει σημάδια κοιλιακού πόνου.
  • Κακή πρόσληψη βάρους ή ακόμη και απώλεια βάρους.
  • Συχνές λοιμώξεις του θώρακα.

Πότε τα μωρά ξεπερνούν την παλινδρόμηση;

Κατά κανόνα, τα μωρά ξεπερνούν την παλινδρόμηση μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση εδώ, αλλά καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, ο μυς γύρω από τον οισοφάγο του θα γίνει πιο δυνατός, κάνοντας την πέψη πιο εύκολη για το μωρό σας.

Εάν το μωρό σας εξακολουθεί να εμφανίζει συμπτώματα παλινδρόμησης μετά την ηλικία των 12 μηνών, ζητήστε οπωσδήποτε τη συμβουλή του γιατρού σας για τα περαιτέρω βήματα.If your baby is still experiencing symptoms of reflux after the age of 12 months, be sure to seek advice from your GP 14 to discuss how to move forward.

Παλινδρόμηση στα μωρά που θηλάζουν

Η παλινδρόμηση μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας είτε θηλάζει είτε τρέφεται με μπιμπερό. Να θυμάστε ότι αν θηλάζετε, θα πρέπει να συνεχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας κανονικά.

Δοκιμάστε να μελετήσετε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε όταν θηλάζετε ένα μωρό με παλινδρόμηση, ειδικά αν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην εξαλείψετε τίποτα από τη διατροφή σας χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

Απογαλακτισμός του μωρού με παλινδρόμηση

Όταν πρόκειται για τον απογαλακτισμό του μωρού με παλινδρόμηση, μπορεί να σκεφτείτε ότι αν ξεκινήσετε νωρίτερα, θα απαλύνετε κάποια από τα συμπτώματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η παλινδρόμηση δεν συμβαίνει μόνο στα μωρά που τρέφονται με γάλα και το

Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά να περιμένετε μέχρι το μωρό σας να γίνει έξι μηνών πριν αρχίσετε τον απογαλακτισμό.

Ο απογαλακτισμός αφορά κυρίως την εισαγωγή των στερεών τροφών και την εξοικείωση του μωρού σας με διαφορετικές γεύσεις και υφές, όχι την εξασφάλιση της κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής.

Όσο το μωρό σας συνηθίζει στις στερεές τροφές, εσείς συνεχίζετε κανονικά το θηλασμό ή τη σίτιση με βρεφικό γάλα. Ξεκινήστε με πολτοποιημένες ή αναμεμειγμένες τροφές και, στη συνέχεια, προχωρήστε σε πουρέ ή μικρές μπουκιές φαγητού. Το μωρό σας μπορεί να φτύνει το φαγητό όταν εισάγετε τις στερεές τροφές, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή μαθαίνει πώς να μασάει και να καταπίνει. Το πιο σημαντικό είναι να είστε υπομονετικοί και να συνεχίσετε να προσπαθείτε μέχρι το μωρό σας να το συνηθίσει.

Πρέπει να μιλήσω σε γιατρό;

Παρόλο που η παλινδρόμηση είναι φυσιολογική και θα πρέπει να περάσει με τον καιρό, είναι πάντα καλή ιδέα να μιλήσετε με τον επισκέπτη υγείας, τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας αν ανησυχείτε για τα συμπτώματα του μωρού σας. Απευθυνθείτε πάντα σε έναν επαγγελματία υγείας εάν το μωρό σας κάνει τακτικά εμετό, βγάζει μεγάλες ποσότητες γάλακτος ή αισθάνεται δυσφορία κατά το τάισμα, ώστε να αποκλειστούν άλλες αιτίες.

Εάν το μωρό σας πάσχει από παλινδρόμηση, ο επαγγελματίας υγείας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει σχετικά με τους πρακτικούς τρόπους που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα και, εάν χρειάζεται, να σας μιλήσει για τις διαθέσιμες διατροφικές λύσεις

Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με την παλινδρόμηση είναι ότι αν και μπορεί να είναι ανησυχητική για τους γονείς, είναι πολύ συχνή και απολύτως φυσιολογική. Μπορεί να ανησυχείτε ότι το μωρό σας δεν λαμβάνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Εφόσον το μωρό σας δεν παρουσιάζει σημάδια δυσφορίας ή δεν χάνει βάρος, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Το να μιλήσετε με φίλες και άλλες νέες μητέρες μπορεί να σας καθησυχάσει, ενώ η ομάδα μας Careline είναι επίσης διαθέσιμη για να απαντήσει στις ερωτήσεις σας ή να ακούσει τυχόν ανησυχίες σας - μικρές ή μεγάλες, οποιαδήποτε στιγμή, μέρα ή νύχτα.

 Σχετικά άρθρα

  1. National Health Service (NHS). Reflux in babies [online] 2019. Available at https://www.nhs.uk/conditions/reflux-in-babies/. Accessed April 2021.
  2. National Institute for Health and Care Excellence (NICE). Reflux, regurgitation and heartburn in babies, children and young people (information for the public) [online] 2015. Available at  https://www.nice.org.uk/guidance/ng1/resources/reflux-regurgitation-and-heartburn-in-babies-children-and-young-people-pdf-555907525#:~:text=Reflux%20is%20normal%20in%20babies,name%20for%20this%20is%20reflux. Accessed March 2021.
  3. NHS. Reflux in babies [Online]. 2019. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/reflux-in-babies/ [Accessed Feb 2021].
  4. Nelson SP et al. Arch Pediatr Adolesc Med 1997;161(6)659-572.
  5. Hyman PE et al. Gastroenterol 2006;139:1519-1526.
  6. Fatemeh Farahmand et al. Cow's Milk Allergy among Children with Gastroesophageal Reflux Disease. Gut Liver. 2011 Sep; 5(3): 298–301. Published online 2011 Aug 1. Available online https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3166669/. Accessed april 2021.
  7.  National Health Service (NHS). Reflux in babies [online] 2019. Available at https://www.nhs.uk/conditions/reflux-in-babies/. Accessed April 2021.
  8. NHS. Breastfeeding Challenges - Reflux [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/start4life/baby/breastfeeding/breastfeeding-challenges/reflux/ [Accessed Feb 2021]
  9. National Childbirth Trust (NCT). Baby massage: tips and benefits [online] 2017. Available at https://www.nct.org.uk/baby-toddler/everyday-care/baby-massage-tips-and-benefits/. Accessed March 2021.
  10. National Health Service (NHS). Breastfeeding Challenges - Reflux [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/start4life/baby/breastfeeding/breastfeeding-challenges/reflux/ [Accessed Feb 2021].
  11. National Health Service (NHS). Great Ormond Street Hospital for Children. Gastro-oesophageal reflux [online] 2018. Available at https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/conditions-we-treat/gastro-oesophageal-reflux/. Accessed March 2021.
  12. National Health Service (NHS). Great Ormond Street Hospital for Children. Gastro-oesophageal reflux [online] 2018. Available at https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/conditions-we-treat/gastro-oesophageal-reflux/. Accessed March 2021.
  13. Nelson SP et al. Prevalence of symptoms of gastroesophageal reflux during infancy. A pediatric practice-based survey. Pediatric Practice Research GroupArch Pediatr Adolesc Med 1997;161(6)659-572.
  14. National Health Service (NHS). Reflux in babies [online] 2019. Available at https://www.nhs.uk/conditions/reflux-in-babies/. Accessed April 2021.
  15. National Health Service (NHS). Breastfeeding Challenges - Reflux [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/start4life/baby/breastfeeding/breastfeeding-challenges/reflux/ [Accessed Feb 2021].

Last reviewed: 09th June 2021
Reviewed by Dr Punam Krishan

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στα social media μας.

Facebook

Email

Τηλέφωνο

x