Θέσεις τοκετού

Η άνεση είναι το κλειδί

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις στάσεις τοκετού

Είναι φυσικό να αισθάνεστε άγχος για τον τοκετό. Η κατανόηση των επιλογών σας και των πλεονεκτημάτων των διαφόρων στάσεων τοκετού μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο προετοιμασμένες. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τι να περιμένετε αν χρειαστείτε υποβοηθούμενο κολπικό τοκετό ή καισαρική τομή, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχατε σχεδιάσει.

oriana

Oriana Hernandez Carrion

MSc ANutr

birthing-ball

Να βρίσκεστε σε άνετη θέση

Κατά τη διάρκεια του τοκετού, υπάρχουν ορισμένες θέσεις που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία του τοκετού. Το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεστε όσο το δυνατόν πιο άνετα και μη φοβάστε να πειραματιστείτε. Όταν βρίσκεστε σε όρθια στάση, μπορείτε να κινείστε ελεύθερα και να αλλάζετε θέσεις, είναι ό,τι καλύτερο για εσάς και το μωρό σας. Καθώς εξελίσσεται ο τοκετός, το μωρό σας θα κινείται ενεργά μέσα από το γεννητικό κανάλι και θα σας βοηθούσε αν το σώμα σας μπορούσε να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες αισθήσεις .

Όρθια στάση

Όταν ξεκινήσει ο τοκετός, πιθανόν να αισθάνεστε λίγο ανήσυχη και να θέλετε να κινείστε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές γυναίκες προτιμούν να είναι όρθιες. Στηριχτείτε σε ένα κρεβάτι, τον τοίχο ή τον σύντροφό σας στον τοκετό - με αυτόν τον τρόπο θα αποφορτίσετε λίγο τα πόδια σας και θα κουραστείτε λιγότερο

Πλεονεκτήματα της όρθιας στάσης

  • Βοηθάει στο άνοιγμα της λεκάνης σας και στον ελιγμό του μωρού σας στη σωστή θέση
  • Αυξάνει τις πιθανότητες για συντομότερο τοκετό
  • Ορισμένες γυναίκες διαπιστώνουν ότι η όρθια θέση ανακουφίζει από τον πόνο
  • Σε όρθια στάση υπάρχει το πλεονέκτημα της βαρύτητας που σπρώχνει το μωρό σας προς τα κάτω.

Καθίσματα (squats)

Ορισμένες γυναίκες αισθάνονται φυσιολογικά την ανάγκη να κάνουν καθίσματα (squats) κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αν και δεν είναι εύκολη στάση για να τη διατηρήσετε και μπορεί να ασκήσει μεγάλη πίεση στα γόνατα και την πλάτη σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον σύντροφό σας για στήριξη ή να ζητήσετε από τη μαία σας να φέρει μια μπάλα ή ένα σκαμνί τοκετού.

Πλεονεκτήματα των καθισμάτων (squats)

  • Διευρύνει τη λεκάνη σας, δίνοντας στο μωρό σας περισσότερο χώρο για να γυρίσει και να κινηθεί
  • Σας δίνει την ελευθερία να μετατοπίζετε το βάρος σας
  • Κάνει το βάρος του σώματός σας να πιέζει τη μήτρα σας, γεγονός που θα διευκολύνει την ώθηση
  • Όπως και με την όρθια στάση, υπάρχει το πλεονέκτημα της βαρύτητας
hospital-birth

Υποβοηθούμενος κολπικός τοκετός

Εάν το μωρό σας χρειάζεται λίγη επιπλέον βοήθεια για να κινηθεί προς τα κάτω στο γεννητικό σωλήνα στα τελευταία στάδια του τοκετού, η μαία ή ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει υποβοηθούμενο τοκετό με τη χρήση βεντούζας ή λαβίδας.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστείτε υποβοηθούμενο τοκετό:

  • Μπορεί να είστε πολύ κουρασμένη για να σπρώξετε
  • Το μωρό σας βρίσκεται σε δύσκολη θέση
  • Οι συσπάσεις σας μπορεί να έχουν εξασθενήσει
  • Εάν σπρώχνετε για αρκετό καιρό, το μωρό σας μπορεί να έχει κουραστεί και να δυσκολεύεται
  • Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας

Χρήση βεντούζας

Κατά τη διάρκεια αυτού του είδους υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού χρησιμοποιείται μια βεντούζα (επίσης γνωστή ως «kiwi cup») που τοποθετείται στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού σας μέσα στο γεννητικό σωλήνα. Το επίπεδο της αναρρόφησης ελέγχεται με ασφαλές τρόπο με μια αντλία και καθώς σπρώχνετε με την επόμενη συστολή σας, η βεντούζα θα τραβά επίσης για να βοηθήσει στον τοκετό του μωρού σας. Η βεντούζα χρησιμοποιείται συνήθως το πολύ τρεις φορές για να μην βλάψει το μωρό σας.

Χρήση λαβίδας

Πρόκειται για μεταλλικά εργαλεία που μοιάζουν με κουτάλια και προσαρμόζονται γύρω από το κεφάλι του μωρού σας και βοηθούν στην εξαγωγή του μωρού σας κατά τη διάρκεια της συστολής. Κατά τον τοκετό με τη χρήση λαβίδας, είναι συνήθως απαραίτητο ο γιατρός να κάνει μια ελεγχόμενη τομή για να δημιουργήσει περισσότερο χώρο για το κεφάλι του μωρού σας και να αποφύγει περαιτέρω βλάβες στους μαλακούς ιστούς σας. Ενώ σπρώχνετε κατά τη διάρκεια των συστολών, ο γιατρός θα τραβήξει απαλά το μωρό για να το σπρώξει προς τα εμπρός. Μπορεί να χρειαστείτε τοπική αναισθησία, καθώς η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι επώδυνη. Ο τοκετός με λαβίδα γίνεται συνήθως στο χειρουργείο, εάν το μωρό δεν βγαίνει και απαιτείται καισαρική τομή.

Όποιος και αν είναι ο λόγος για υποβοηθούμενο τοκετό, η μαία σας θα σας εξηγήσει τη διαδικασία και θα σας ενημερώσει για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Καισαρική τομή

Η καισαρική τομή («C-section») σημαίνει ότι το μωρό σας γεννιέται μέσω μιας τομής στη βάση της κοιλιάς σας, ακριβώς κάτω από τη γραμμή του μπικίνι σας. Αν δεν έχετε κάποιον ιδιαίτερο λόγο για τον οποίο προγραμματίζετε να κάνετε καισαρική τομή, είναι πιθανό να μην την περιμένετε.

Ωστόσο, για διάφορους λόγους, ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών στην Κύπρο γεννόυν με καισαρική τομή, οπότε είναι καλύτερο να γνωρίζετε τις συνέπειες.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

Οι περισσότερες καισαρικές τομές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία με επισκληρίδιο ή σπονδυλικό αποκλεισμό για να μην αισθάνεστε τίποτε από τη μέση και κάτω. Αυτό σημαίνει ότι παραμένετε ξύπνια όταν γεννιέται το μωρό σας, ώστε να μπορέσετε να έρθετε σε επαφή το συντομότερο δυνατό.

Συνήθως, μπροστά σας τοποθετείται μια οθόνη που σας εμποδίζει να βλέπετε τον χώρο της επέμβασης. Εάν ο σύντροφός σας θέλει να δει τι συμβαίνει, δεν υπάρχει πρόβλημα, αρκεί να νιώθετε άνετα με αυτό.

Ο γιατρός σας θα κάνει την τομή περίπου 10 έως 20 εκατοστά κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι σας, η οποία θα πρέπει να ξυριστεί πριν την επέμβαση. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση και τράβηγμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αλλά όχι πόνο.

Αν και ο τοκετός διαρκεί μόνο περίπου 5 έως 10 λεπτά, η συνολική διάρκεια της επέμβασης είναι συνήθως περίπου 40-50 λεπτά

Τι συμβαίνει μετά

Ο σύντροφός σας θα μπορεί να κρατάει το μωρό σας όσο σας ράβουν. Αυτό διαρκεί περίπου μισή ώρα, και μετά θα πρέπει να είστε σε θέση να αρχίσετε να θηλάζετε. Πιθανόν να είναι πιο άνετο να ξαπλώσετε στο πλάι, αλλά αν το βρίσκετε άβολο, ζητήστε τη βοήθεια της μαίας σας.

Ο χρόνος ανάρρωσης μετά από καισαρική τομή διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες - περισσότερο από ό,τι μετά από φυσιολογικό κολπικό τοκετό. Κατά τις πρώτες δύο ημέρες θα λάβετε παυσίπονα, καθώς μπορεί να νιώσετε κάποια δυσφορία και πόνο. Αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι με το μωρό σας μετά από 24 ώρες, παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες παραμένουν στο νοσοκομείο για 2-4 ημέρες.

Επόμενα βήματα

 Βεβαιωθείτε ότι στο σχέδιο του τοκετού σας έχετε προβλέψει τα εξής:

  • Τη στάση που προτιμάτε για τον τοκετό
  • Τυχόν ιδιαίτερες απόψεις που μπορεί να έχετε σχετικά με τις μεθόδους υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού
  • Τις προτιμήσεις σας κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής, αν αυτή καταστεί αναγκαία

σχετικά άρθρα

Μάθετε περισσότερα για Τοκετό και Γέννα

  1. NHS. Labour positions. [Online]. 2020. Available at https://www.nhsinform.scot/ready-steady-baby/labour-and-birth/labour/labour-positions [Accessed July 2021]
  2. Tommy’s. Movement and positions during labour. [Online]. 2019. Available at https://www.tommys.org/pregnancy-information/giving-birth/movement-and-positions-during-labour [Accessed July 2021]
  3. NHS. Forceps or vacuum delivery. [Online]. 2020. Available at https://www.nhs.uk/pregnancy/labour-and-birth/what-happens/forceps-or-vacuum-delivery/ [Accessed July 2021]
  4. NHS. Assisted Vaginal Birth. [Online]. 2021. Available at https://www.nbt.nhs.uk/maternity-services/labour-birth/labour-birth-complications/assisted-vaginal-birth#:~:text=your%20baby's%20head.-,The%20obstetrician%20will%20wait%20until%20you%20are%20having%20a%20contraction,more%20than%20three%20are%20attempted [Accessed July 2021]
  5. NHS. Overview Caesarean section. [Online]. 2019. Available at https://www.nhs.uk/conditions/caesarean-section/ [Accessed July 2021]
  6. NCT. Having a caesarean section: what to expect. [Online]. 2018. https://www.nct.org.uk/labour-birth/different-types-birth/caesarean-birth/having-caesarean-what-expect [Accessed July 2021]

Last reviewed: 28th July 2021
Reviewed by Oriana Hernandez Carrion

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στα social media μας.

Facebook

Email

Τηλέφωνο

x