Βρεφικοί Κολικοί

Οι κολικοί είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που επηρεάζει ένα στα πέντε μωρά, είτε αυτά θηλάζουν, είτε τρέφονται με μπιμπερό, είτε σε συνδυασμό και των δύο.

Η αντιμετώπιση των κολικών στα μωρά μπορεί να είναι κουραστική και εξαντλητική διαδικασία. Όμως, το γεγονός ότι το μωρό σας έχει κολικούς δεν σημαίνει ότι δεν είναι υγιές ή ότι κάνετε κάτι λάθος. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν προκαλούν σοβαρές συνέπειες. Έτσι, ενώ οι κολικοί μπορεί να είναι μια πολύ αγχωτική εμπειρία, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

colic-pod

Τι ακριβώς είναι λοιπόν οι βρεφικοί κολικοί; Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα των κολικών στα μωρά, τον τρόπο αντιμετώπισης των βρεφικών κολικών και τα διάφορες μεθόδους που ανακουφίζουν τα μωρά από τους κολικούς. Υπάρχουν επίσης μερικές συμβουλές για την καταπράυνση και την ανακούφιση ενός μωρού με κολικούς.

Τι είναι οι βρεφικοί κολικοί;

Το κλάμα στα μωρά είναι κάτι συνηθισμένο όταν πρόκειται για τη γονική φροντίδα. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι το μωρό σας κλαίει για περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα, τρεις ημέρες την εβδομάδα ή και περισσότερο, είναι πιθανό να έχετε να κάνετε με βρεφικούς κολικούς.

Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, οι κολικοί είναι «όταν ένα μωρό κλαίει πολύ αλλά δεν υπάρχει προφανής αιτία».

Σε ποια ηλικία εξαφανίζονται οι κολικοί στα βρέφη;

Οι κολικοί μπορεί να εμφανιστούν όταν το μωρό είναι μόλις λίγων εβδομάδων και συνήθως σταματούν όταν γίνει 6 μηνών.

Τι προκαλεί κολικούς στα μωρά;

 Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τους κολικούς στα μωρά, αλλά μια πιθανή αιτία είναι ότι τα μωρά δυσκολεύονται να χωνέψουν την τροφή στην πρώιμη ηλικία.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακριβής αιτία για τους κολικούς, ούτε υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, είναι πιο χρήσιμο να επικεντρωθείτε στα συμπτώματα και στο πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

Συμπτώματα κολικών στα βρέφη

Σε γενικές γραμμές, τα σημεία και τα συμπτώματα των κολικών στα βρέφη περιλαμβάνουν:

  • Έντονο κλάμα (συνήθως πάνω από τρεις ώρες την ημέρα).
  • Σφίξιμο γροθιών.
  • Κοκκινισμένο πρόσωπο.
  • Καμπύλωση της πλάτης.
  • Διογκωμένη κοιλιά.
  •  Το μωρό σας τραβάει τα γόνατά του προς την κοιλιά του.

Εάν το παιδί σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας, τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε.

Είναι επίσης καλό να σημειώνετε πόσο συχνά κλαίει το μωρό σας και πόσο χρόνο περνάει από το τάισμα μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Αυτό θα επιτρέψει στο γιατρό σας να διαπιστώσει αν το μωρό σας πάσχει από κολικούς και να συζητήσει μαζί σας πιθανές λύσεις.

Εάν το μωρό σας είναι μικρότερο του ενός έτους, δοκιμάστε το Ευρετήριο συμπτωμάτων για βρέφη. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του μωρού σας, με πολλές πρακτικές συμβουλές.

Πώς να ηρεμήσετε το μωρό σας που έχει κολικούς και να το βοηθήσετε να σταματήσει να κλαίει

Οι κολικοί στα νεογέννητα βρέφη χαρακτηρίζονται από συχνές και παρατεταμένες περιόδους κλάματος. Συνεπώς, το κύριο ερώτημα που μπορεί να έχετε ως γονέας είναι πώς να κάνετε ένα μωρό με κολικούς να σταματήσει να κλαίει. Αυτό είναι πιθανό να ακολουθείται από το ερώτημα πώς να κάνετε ένα μωρό με κολικούς να κοιμηθεί.

Όταν πρόκειται για την ανακούφιση του μωρού σας, δεν υπάρχει μια και μοναδική λύση και πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικές μεθόδους για να δείτε τι λειτουργεί. Ακολουθούν μερικές δοκιμασμένες μέθοδοι που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην ανακούφιση του μωρού με κολικούς:

  • Χρησιμοποιείστε ήπιο κούνημα για να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε το μωρό σας - για παράδειγμα, βάλτε το μωρό σας με την κοιλίτσα του στον ώμο σας.
  • Πειραματιστείτε με διαφορετικές στάσεις και κρατήστε το μωρό σας όρθιο κατά τη διάρκεια του θηλασμού και για όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα μετά.
  • Χρησιμοποιήστε θηλή «γρήγορης ροής» αν ταΐζετε με μπιμπερό - οι μικρές τρύπες στη θηλή μπορεί να οδηγήσουν στην κατάποση υπερβολικού αέρα κατά τη διάρκεια της σίτισης.
  • Πάντα να κρατάτε το μωρό σας όρθιο μετά τη σίτιση.
  • Προσπαθήστε να το ηρεμήσετε με "λευκό θόρυβο" (π.χ. πιστολάκι μαλλιών, ραδιόφωνο ή τηλεόραση στο παρασκήνιο).
  •  Κάντε του ένα ζεστό μπάνιο και στη συνέχεια τυλίξτε το με μια ζεστή κουβέρτα..
  • Βάλτε το μωρό σας στην αμαξού και πηγαίνετε το μια βόλτα.
  • Πηγαίνετε το μια βόλτα με το αυτοκίνητο - η κίνηση και το βουητό της μηχανής μπορούν πραγματικά να το ηρεμήσουν.
  • Κάντε του ένα απαλό μασάζ στην κοιλίτσα ή στην πλάτη.
  • Τα βρεφικά μασάζ κατά των κολικών μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή που θα σας βοηθήσει να ανακουφίσετε το μωρό σας με κολικούς. Είναι πάντα καλύτερο να ζητήσετε βοήθεια από τον επαγγελματία υγείας σας εδώ.
  •  Αγκαλιάστε το μωρό σας πιο συχνά.

Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας μπορεί να έχει κολικούς, παρακολουθήστε το σύντομο βίντεο μας για συμβουλές και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν με τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Τα βρέφη που θηλάζουν μπορούν να έχουν κολικούς;

Η απάντηση είναι ναι.  Οι κολικοί είναι μια πολύ συχνή κατάσταση που επηρεάζει τα βρέφη ανεξάρτητα από το αν τρέφονται με μητρικό γάλα ή βρεφικό γάλα.

Πόσο διαρκούν οι κολικοί στα βρέφη;

Οι κολικοί εμφανίζονται κυρίως σε βρέφη που είναι ηλικίας μεταξύ λίγων εβδομάδων και τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απίθανο οι κολικοί να διαρκούν μέχρι την ηλικία των έξι μηνών.

Ποιες τροφές προκαλούν κολικούς στα βρέφη;

Τι ακριβώς προκαλεί τους κολικούς στα βρέφη δεν είναι πλήρως γνωστό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιες τροφές συμβάλλουν στους βρεφικούς κολικούς και αν υπάρχει κάποια σχέση.

Αν θηλάζετε, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αφαιρέσετε ορισμένες τροφές, για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, από τη διατροφή σας, αν υποψιάζεστε ότι προκαλούν ερεθισμό στο μωρό σας. Ωστόσο, δεν συνιστάται να κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων, χωρίς πρώτα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

If your baby is formula fed, you might be thinking about switching formula milk. Some formula milks are designed to help babies with colic and other tummy related problems11, but again it’s best not to make any changes without first speaking with your GP, midwife or other healthcare professional.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Οι κολικοί μπορεί να είναι ψυχολογικά και σωματικά εξαντλητικοί για τους γονείς. Εάν διαπιστώσετε ότι το άγχος και η κόπωση επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή, είναι σημαντικό να λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και το μωρό σας:

  • Μιλήστε στον επαγγελματία υγείας ή τον γιατρό σας όχι μόνο για τους κολικούς του μωρού σας, αλλά και για το πώς αισθάνεστε εσείς.
  • Ζητήστε βοήθεια από φίλους και συγγενείς σας για να κάνετε ένα διάλειμμα και αν σας προσφέρεται βοήθεια, δεχτείτε την!
  • Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε όταν το μωρό σας κοιμάται.
  • Πηγαίνετε βόλτα με το μωρό σας - μια αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει και τους δύο.
  • Σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε τοπικά φόρουμ για μωρά, όπου μπορείτε να μιλήσετε με άλλες μαμάδες. Πολύ γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε μόνη σας και το να έχετε κάποιον που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση για να μιλήσετε μπορεί να αποτελέσει πραγματική πηγή υποστήριξης.

Αν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες ή αν δυσκολεύεστε να αντιμετωπίσετε τους κολικούς του μωρού σας, πάντα μπορείτε να μιλήσετε σε έναν ειδικό μας, καλώντας τη γραμμή φροντίδας μας. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μπορείτε να επικοινωνήσετε online εδώ 0000000000000.

  1. NHS Start 4 Life. Breastfeeding challenges - Colic [Online]. Available at: https://www.nhs.uk/start4life/baby/breastfeeding/breastfeeding-challenges/constipation/ [Accessed March 2021].
  2. National Health Service (NHS). Colic [online] 2018. Available at https://www.nhs.uk/conditions/colic/. Accessed April 2021.
  3. National Health Service (NHS). Colic [online] 2018. Available at https://www.nhs.uk/conditions/colic/. Accessed April 2021.
  4. National Health Service (NHS). Colic [online] 2018. Available at https://www.nhs.uk/conditions/colic/. Accessed April 2021.
  5. National Health Service (NHS). Colic [online] 2018. Available at https://www.nhs.uk/conditions/colic/. Accessed April 2021.
  6. https://www.nct.org.uk/sites/default/files/related_documents/Colic%20in%20babies-%20evidence%20based%20briefing%20%282007%29_1.pdf 
  7. National Health Service (NHS). Colic [online] 2018. Available at https://www.nhs.uk/conditions/colic/. Accessed April 2021.
  8. NCT. Coping with colic symptoms [Online]. 2018. Available at: https://www.nct.org.uk/baby-toddler/crying/my-baby-wont-stop-crying-coping-colic-symptoms [Accessed February 2021].
  9. NHS Choices. Colic [Online]. 2014. Available at: www.nhs.uk/Conditions/Colic/Pages/Introduction.aspx [Accessed February 2021].
  10. National Childbirth Trust (NCT). my baby won’t stop crying: coping with colic symptoms [online]. Available at https://www.nct.org.uk/baby-toddler/crying/my-baby-wont-stop-crying-coping-colic-symptoms#:~:text=These%20episodes%20last%20for%20more,are%20no%20long%2Dterm%20effects. Accessed April 2021.
  11. National Health Service (NHS). Types of formula [online] 2019. Available at https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/bottle-feeding/types-of-formula/. Accessed April 2021.

Last reviewed: 09th June 2021
Reviewed by Dr Punam Krishan

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στα social media μας.

Facebook

Email

Τηλέφωνο

x