Φολικό οξύ κατά την εγκυμοσύνη

Το φολικό οξύ υποστηρίζει την πρώιμη ανάπτυξη του μωρού σας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην προστασία της μελλοντικής του υγείας. Για το λόγο αυτό, αποτελεί βασικό θρεπτικό συστατικό για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας.

Μάθετε περισσότερα για το ρόλο που παίζει το φολικό οξύ, πόση ποσότητα φολικού οξέος συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ποια τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψή του.

Γιατί το φολικό οξύ είναι τόσο σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ακόμη και πριν καταλάβετε ότι είστε έγκυος, το φολικό οξύ, στην βιομηχανικά παρασκευασμένη εκδοχή, υποστηρίζει την ανάπτυξη του μωρού σας. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του νευρικού σωλήνα του μωρού σας - της δομής που σχηματίζεται κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του και που τελικά γίνεται ο νωτιαίος μυελός και ο εγκέφαλος του μωρού σας.

Μαζί, σχηματίζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα του μωρού σας, το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο ελέγχου ολόκληρου του σώματός του και θα είναι ο θεμέλιος λίθος για τη μελλοντική του ανάπτυξη, εξέλιξη και φυσιολογική λειτουργία στη διάρκεια της ζωής του. Δεδομένου ότι υπάρχει μια γνωστή σχέση μεταξύ της πρόσληψης φολικού οξέος από τη μητέρα και της ανάπτυξης του νευρικού σωλήνα στο μικρό έμβρυο, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η πρόσληψη φολικού οξέος συνιστάται ιδιαίτερα σε πρώιμο στάδιο της εγκυμοσύνης.

Έχει αποδειχθεί ότι η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέος μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών διαπλάσεως του νευρικού σωλήνα (NTD), συμπεριλαμβανομένης της δισχιδούς ράχης. Η πάθηση αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής στήλης δεν συγκλίνουν, αφήνοντας εκτεθειμένο τον νωτιαίο μυελό και προκαλώντας ενδεχομένως αναπτυξιακά προβλήματα.

Αν και το φολικό οξύ υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, είναι δύσκολο να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα από τη διατροφή σας. Η καθημερινή λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής σας εξασφαλίζει ότι λαμβάνετε την ποσότητα που χρειάζεστε για την υποστήριξη της ανάπτυξης του μωρού σας.

Πόσο φολικό οξύ χρειάζεστε κατά την εγκυμοσύνη;

Το Υπουργείο Υγείας συνιστά να λαμβάνετε καθημερινά ένα συμπλήρωμα 400 μικρογραμμαρίων φολικού οξέος πριν μείνετε έγκυος και κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, όταν αναπτύσσεται η σπονδυλική στήλη του μωρού σας.

Είναι καλύτερο να αρχίσετε να το λαμβάνετε ενώ προσπαθείτε να συλλάβετε, ώστε να παίρνετε τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών από την αρχή της εγκυμοσύνης σας. Θα πρέπει να συνεχίσετε να λαμβάνετε το φολικό οξύ καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ενώ αναπτύσσεται, διαμορφώνεται και κλείνει ο νευρικός σωλήνας του μωρού σας.

Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής για έγκυες περιέχουν τα συνιστώμενα 400 mcg φολικού οξέος, ή μπορείτε να το πάρετε ξεχωριστά αν το προτιμάτε.

Ορισμένες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα και μπορεί να χρειαστεί να λάβουν περισσότερο φολικό οξύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους για περισσότερη προστασία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη λήψη 5000mcg ημερησίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε κάποια ανωμαλία του νευρικού σωλήνα.
  • Εάν υπάρχει ιστορικό ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στις οικογένειές σας.Εάν υπήρξαν ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα σε άλλη εγκυμοσύνη σας.
  • Εάν έχετε διαβήτη.
  • Εάν λαμβάνετε φάρμακα για την επιληψία.

Εάν βρίσκεστε στο πρώτο τρίμηνο και δεν λάβατε φολικό οξύ πριν μείνετε έγκυος, μην ανησυχείτε. Ξεκινήστε τη λήψη του τώρα και συνεχίστε τουλάχιστον μέχρι τη 12η εβδομάδα.

Είναι δυνατόν να πάρετε υπερβολική δόση φολικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη;

Παρόλο που είναι απίθανο να λάβετε υπερβολική ποσότητα φολικού οξέος από τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία όταν λαμβάνετε συμπληρώματα. Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, η λήψη μεγαλύτερης ποσότητας από τη συνιστώμενη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο την υγεία σας όσο και του μωρού σας. Εάν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε τη μαία σας ή άλλον επαγγελματία υγείας.

Which foods contain folic acid?

Το φολικό οξύ, δηλαδή στη φυσική του εκδοχή, βρίσκεται σε προϊόντα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καστανό ρύζι και το σιταρένιο ψωμί. Παρόλο που ορισμένα τρόφιμα παρέχουν φολικό οξύ, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη συνιστώμενη πρόσληψη των 400mcg ημερησίως είναι η λήψη συμπληρώματος

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φολικό οξύ, ως υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, είναι ευαίσθητο σε ορισμένες μεθόδους μαγειρέματος, ιδίως στο βράσιμο και αργό μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά. Τα λαχανικά μπορεί να χάσουν έως και 40% του φολικού τους οξέος αν τα βράσετε, ενώ το αργό μαγείρεμα σε κατσαρόλα μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια, έως και 80%. Όταν μαγειρεύετε λαχανικά πλούσια σε φολικό οξύ, μπορείτε να προστατέψετε τα θρεπτικά τους συστατικά μαγειρεύοντάς τα στον ατμό, κάνοντας τα μπλανσάρισμα ή ψήνοντας τα ή προτιμώντας να τα τρώτε ωμά. Αν τα βράσετε, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το νερό μαγειρέματος είτε για να φτιάξετε σάλτσα είτε ως θρεπτική προσθήκη στη σούπα.

Tρόφιμα (100g)Φολικό οξύ (mcg)
Σπαάγγια (βραστά)
173
Σπανάκι (ωμό)
114
Δημητριακά111-333
Λαχανάκια Βρυξελλών (βραστά)
110
Μικτοί ξηροί καρποί (ωμοί)
50
Ψωμί Σιταριού88
Ρόκα88
Λευκό λάχανο (ωμό)84
Μαρούλι (ωμό)
55
Μπιζέλια (κατεψυγμένα,βρασμένα)47
Πορτοκάλια (ωμά)
31
Πράσινες και καφέ φακές (βραστές)
30
Φράουλες (ωμές)20

Δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη φολικού οξέος με αυτά τα πλούσια σε φολικό οξύ σνακ και γεύματα:

  • Φακές κάρυ με σέσκουλα και καστανό ρύζι
  • Ψητά φασόλια σε φρυγανιά
  • Ψητά τσιπς από λάχανο
  • Μπρόκολο με χούμους
  • Τηγανίτες καλαμποκιού και κολοκυθιού με αυγά ποσέ
  • Ριζότο παντζαριού με φέτα και δυόσμο
  • Ψητά ρεβίθια και αμύγδαλα με καπνιστή πάπρικα

σχετικά άρθρα

Διαβάστε στη συνέχεια

  1. NHS. Spina Bifida [Online]. 2017. Available at: www.nhs.uk/conditions/Spina-bifida/Pages/Introduction.aspx [Accessed March 2020]
  2. NHS. Why do I need folic acid in pregnancy? [Online]. 2018. Available at: www.nhs.uk/chq/Pages/913.aspx?categoryid=54&subcategoryid=129 [Accessed March 2020]
  3. McKillop DJ et al. The effect of different cooking methods on folate retention in various foods that are amongst the major contributors to folate intake in the UK diet [Online]. 2002. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12493090 [Accessed March 2020]

Επικοινωνήστε μαζί μας

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να υποβάλετε τις ερωτήσεις σας στα social media μας.

Facebook

Email

Τηλέφωνο

x